Doorgaan naar content

Realtime meten, miljarden datapunten en netcongestie. Webartisan in de energie sector.

Hoe is het om met een e-commerce achtergrond te belanden in de energiewereld? De data gedreven energiesector heeft verrassend veel overeenkomsten met de e-commerce sector.

In e-commerce is het al heel lang de norm om gedrag van gebruikers te meten. Aanpassingen aan webshops worden pas doorgevoerd als er een A/B test bewezen succesvol is gebleken. Sturen op data, niet op onderbuik gevoel. Het verschil wordt gemaakt door gedrag van website bezoekers te sturen, bijvoorbeeld door onzekerheden weg te nemen en vertrouwen te creeren. Maar ook door de kassa en andere interfaces zo gebruiksvriendelijk in te richten en mensen zo weinig mogelijk na te laten denken. Een online aankoop is tegenwoordig zo gepiept.

Waren alle interfaces maar zo uitgedacht, getest en geoptimaliseerd als kassa systemen van moderne webshops. Bedrijven gericht op e-commerce weten dat het optimaliseren van de webshop de basis is van het bedrijf. Echter is dit niet in alle sectoren het geval.

In de energiesector is minstens zo groot als de e-commerce sector. Netcongestie haalt regelmatig de headlines in het nieuws, en naast dat er meer ‘energie snelwegen’ gebouwd moeten worden om energie beter te verdelen over Nederland, is er ook veel winst te behalen door net als in e-commerce te optimaliseren en te sturen op data. “De ‘energie snelwegen’ zitten alleen op piek momenten vol. De rest van de tijd is er nog volop ruimte.”, aldus opdracht gever Tim Verbruggen. Eigenaar van private stroomnetten in Nederland, ook wel Smart Grids genoemd, waar industrie gebieden met hoog electriciteit gebruik verbonden zijn met zon en windparken.

Één enkele windmolen schiet al wel tot een miljoen meetwaarden per dag in speciale ‘time series’ databases. Databases ontworpen om grote hoeveelheden data op te slaan. Nadat ik in 2020 betrokken ben geraakt in de energie sector is de enorme hoeveelheid data de grootste uitdaging geweest.

Voor de energiesector is het van cruciaal belang om de data zo precies mogelijk in te kunnen zien. Maar van uit het perspercief van een programmeur, hoe toon je een miljoen meetwaarden op een pagina? Laadtijden al snel niet te doen traaaaag.

Bijvoorbeeld door data op de achtergrond alvast voor te berekenen, WebSockets en SSE (Server Side Events) heeft webartisan mogelijk gemaakt binnen 3 seconden laadtijd een hele dag aan data van een windmolen met een precisie van 1 sec in een grafiek van een gebruikersvriendelijke en mobiel vriendelijke interface te gieten. Vervolgens wordt er een directe verbinding gemaakt met de windmolen en worden meetwaarden ‘realtime’ toegevoegd.

Dit geeft direct realtime inzicht in windmolens. Inmiddels wordt deze manier van data presenteren gezien als een groot succes, en is deze manier van realtime meten al toegepast op de volgende Smart Grids.

Naast het toepassen van realtime grafieken heeft Webartisan ook o.a. een financieel dashboard ontwikkeld. Wegens privacy redenen mag ik dat helaas niet delen, maar geloof met dat het een wiskundig hoogstandje is geworden. Lees er meer over op ManagedGrid.